Het is alweer een tijdje geleden dat de laatste nieuwsbrief verzonden werd. Tijd dus om “in de pen te klimmen” en deze nieuwsbrief te schrijven.

Met in het vooruitzicht de open dag: 18 september, de workshopdagen: 6&8 november èn een nieuw ontwerp: “neef muis en het holletje voor de werkplaats” is er meer dan genoeg te vertellen.

Omdat muizen in hun natuurlijke omgeving ook in meerdere holletjes leven en wonen kwam ik op het idee om verschillende holletjes voor de muisjes te ontwerpen. Hier een inkijkje in het winkelholletje van oom en tante.

Zo is er een holletje voor de slaapkamer, de huiskamer, de keuken, de winkel, een holletje voor dokter en zuster muis en binnenkort een nieuw holletje: ”de werkplaats van neef muis”!

Ik houd jullie nog even in spanning; als neef klaar is komen de foto’s van het nieuwe ontwerp. Ik verwacht medio oktober de nieuwe pakketten uit te brengen.

Soms krijg ik de vraag hoe je het muizenhuis kunt inrichten.  In mijn huisje staan de kinderbedjes van de kindermuisjes. Zij slapen in het muizenhuis; het is het allermooiste plekje om te slapen! Tussen de beide bedjes,  gemaakt van dik vilt, staat een nachtkastje, met daarop een lampje dat echt kan branden. Er ligt een kleedje waarop de pantoffeltjes staan als de muisjes gaan slapen. Moeder muis leest de muisjes voor slapen gaan elke avond voor.

Het dikke vilt waarvan het holletje is gemaakt is van 100 % scheerwol. Het heeft de uitstraling en sfeer van een echt zandholletje. De materialen waarmee ik het liefst werk: vilt, wol, hout, linnen, katoen, zijn veelal natuurlijke materialen. Ze zijn gewoon al mooi van zichzelf en hebben geen toevoeging meer nodig.

De wanden van het holletje staan schuin naar buiten en de bovenkant van het holletje is open waardoor je een intiem inkijkje krijgt en er voldoende ruimte is om een mooi tafereeltje te maken en ruimte om te spelen.

Opbergen van het holletje is eenvoudig: je vouwt de wanden van het holletje dubbel en je hebt een klein pakketje dat weinig ruimte in beslag neemt. De vraag is natuurlijk wel òf je het gaat opbergen maar… het kan;-)

Als je het holletje ingericht staat, is het zó leuk om naar te kijken dat je het gewoon laat staan, véél te leuk!

De open haard van het huiskamerholletje kun je helemaal afmaken door er een waxine-led-lampje in te zetten, zodat de haard “echt” kan branden. Leg er wat houtblokken bij en er ontstaat meteen een gezellige warmte. Het waxinelichtje wordt geleverd met batterij.

Het waxinelichtje geeft een mooi flikkerend licht. Dit lichtje wordt bij het materiaalpakket “huiskamerholletje” als keuzeartikel aangeboden maar is ook los te koop: zie pagina “meer moois”.

Het waxinelichtje is eveneens te gebruiken om er een gezellig kampvuur van te maken.

Hier lees je hoe je een kampvuur kan maken: Plaats het lichtje op een stukje stevig rond karton. Knip in het midden van het karton een gat ter grootte van het waxinelichtje.

Plaats het waxinelichtje op het karton in het gat zodat je het knopje aan de onderkant: aan/uit kunt bedienen.

Lijm dakpansgewijs -van buiten naar binnen- houtsnippers rondom het waxinelichtje tot alleen het vlammetje zichtbaar is en je kampvuur is klaar!

En dan nu een berichtje over het nieuwe ontwerp: “Neef muis en de werkplaats”. Er komen twee materiaalpakketten: “Neef muis” èn “de werkplaats”. De werkplaats is klaar. Op het moment van schrijven leg ik de laatste hand aan neef. Soms is het zoeken naar net dat ene kleine detail, soms is het zoeken naar de juiste kleur en materiaal, het moet gewoon samenvallen met het beeld dat ik in mijn hoofd gemaakt heb en dat maakt het ontwerpen ook tot een creatief en boeiend proces. Er worden aan beide materiaalpakketten weer unieke accessoires toegevoegd die met de hand zijn gemaakt of zijn bewerkt. Ook zijn er -in beperkte oplage- gereedschappen met de hand gemaakt voor de werkplaats van neef zoals deze handboor! 

Voor dit nieuwe ontwerp zijn veel miniaturen handgemaakt. Deels omdat deze niet in te kopen zijn maar ook omdat de afmeting net iets groter moet zijn dan de afmeting van de poppenhuisminiaturen 1/12. De werkplaats staat straks vol gereedschap, hout, verf, ladders en dat is natuurlijk ook zoals het meestal is. Het moet een beetje gezellig rommelig zijn, zaagsel op de vloer, een werkplek waar gezaagd, getimmerd en geverfd wordt.

Naast de bestellingen die via de webwinkel binnenkomen is het een hele uitdaging om tijd vrij te maken voor nieuwe ontwerpen. Hier zie je hoe druk het soms is met de bestellingen uit de webshop:

Ik werk met een planning en dat is echt nodig. Als er een nieuw ontwerp bijkomt is dat niet het enige dat ontwikkeld moet worden; ook de materiaalpakketten en miniaturen worden van tijd tot tijd weer gemaakt en aangevuld. Soms kan het niet anders en moeten er keuzes gemaakt worden en dan blijven blog, facebook en nieuwsbrief vaak wat langer liggen dan ik zou willen. 

De muizen van familie muis zijn onderling verschillend, niet alleen wat betreft houding maar ook qua bewerking, grootte en vorm.

Voor neef heb ik een nieuwe kleur vilt gekozen. Het vilt voor Neef is iets bruiner van kleur. Neef is 12 cm lang en daarmee ook iets groter. Zo zijn de muisjes onderling verschillend van elkaar; dat geeft hen een eigen karakter. Aan elk materiaalpakketje worden materialen toegevoegd die met de hand gemaakt of bewerkt zijn om het ontwerp iets speciaals mee te geven.

Dit zijn de kleuren vilt die ik heb gekozen voor neef. Voor het blauw van het schort van neef heb ik me laten inspireren door de kleur van een ouderwetse stofjas. Ik zag hem hangen in de werkplaats van Sjoerd waar ik af en toe te rade ga als ik advies van de vakman nodig heb voor het werken met hout en gereedschappen.

De bestellingen uit Engeland zijn langer onderweg dan voorheen. Als gevolg van de Brexit moeten er douaneformulieren worden ingevuld en er is het nodige oponthoud bij het inklaren van de goederen. Maar lang wachten wordt uiteindelijk nog steeds beloond.

Nieuw binnengekomen is deze rustieke kleerhanger van 15 cm. Geschikt om het nostagische ondergoed aan op te hangen.

Het AGA fornuis en nog andere nieuwe artikelen worden binnenkort verwacht.

En dan is er binnenkort de open dag! Vorig jaar in 2020 voor het eerst en we kijken terug op een geslaagde en gezellige dag!

Hier zie je het werk achter de schermen: Gerrie hangt de nieuw binnengekomen miniaturen aan de wand!

Zaterdag 18 september 2021 is weer een ‘DE OPEN DAG’! Van 10.30 uur tot 15.30 uur. Buorren 6, 9038 TE in ENGELUM of  INGELUM (in het Fries).

Vaak wijzen navigatie apps een nogal ommelandse route naar Engelum. Advies: vanaf de snelweg kun je het beste MARSSUM aanhouden. Door MARSSUM rijden en dan ENGELUM aanhouden. Als je Engelum binnenkomt LINKSAF kun je parkeren bij de kerk en RECHTSAF lopen naar Buorren 6.

Ik werk thuis mijn huis is ook mijn werkplaats en atelierruimte. Wat kun je verwachten op de open dag?

Naast koffie en thee met wat lekkers kun je de viltontwerpen van dichtbij bekijken. Er zijn verschillende vertrekken waar je materiaalpakketten en miniaturen kunt vinden, je kunt rondkijken en gezellig winkelen. Graag met pin betalen!

Samen met een aantal vrijwilligers staan we klaar om jullie te verwelkomen en er weer een gezellige dag van te maken. Vanzelfsprekend houden ons aan de voorschriften van het RIVM. 

Za 6 & ma 8 november 2021 zijn er weer workshopdagen. Je kunt je begin september hiervoor opgeven. Dit kun je doen in de webshop. Je kiest een workshopdag, plaatst hem in je winkelmandje en rekent af. Je krijgt een kortingscode van €20,- waarmee je een pakketje kunt kopen in de webshop. Je mag zelf kiezen wat je op de workshopdag wilt maken. Wil je overleggen? Dat kan! Mail me dan even dan probeer ik met je mee te denken.

Als je een pakketje hebt gekozen kun je die bestellen, thuis knippen en meenemen naar de workshopdag. Je kunt dan op de workshopdag meteen beginnen met het maken van je ontwerp; je hebt dan een halve dag voorsprong!

Een workshopdag is ook een verwendag waarop je kunt genieten van een gesprek, koffie of thee met een baksel, lekkere soep, en veel gezelligheid. Je kunt inspiratie opdoen, genieten van het maken van iets moois en er is gelegenheid om rond te kijken en te winkelen. Bijzondere dagen om naar uit te zien!

De open dag 18 september 2021 én de workshopdagen 6 & 8 november 2021. Wij hebben er zin in en… hopen je te zien!

 

© 2009 - 2024 Atelier Grethilde | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel